циклові комісії- Загальноосвітні, гуманітарні та соціально-економічні дисципліни
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
З історії
До 50-річчя Черкаського музичного училища
ім. С.С.Гулака-Артемовського (2011 рік)

Циклова комісія гуманітарних і соціально-економічних дисциплін училища (спочатку загальноосвітній відділ) нині нараховує 11 штатних викладачів, які забезпечують оволодіння студентами знаннями відповідно до програми загальної середньої освіти, а також основами суспільних наук. Молоді музиканти окрім диплому молодшого спеціаліста отримують атестат про повну середню освіту, що обумовлює можливість продовжити навчання у вищих навчальних закладах різного профілю. Організація навчального процесу забезпечує всебічний розвиток молоді, формує навички самостійної та пошукової роботи. 


ФОТО: Л.С.КОВПАК – голова циклової комісії у 1970-80-х роках
Циклова комісія рахує час своєї діяльності з початку заснування училища. Серед її педагогів було немало яскравих особистостей, котрі запам’яталися як віддані своїй справі педагоги-ентузіасти. І насамперед потрібно зазначити ім’я найбільш продуктивного завідуючого – Людмили Сергіївни Ковпак. Вона представляла тип високоерудованого у питаннях історії, політики, культури та мистецтва викладача, була небайдужою до справи виховання молоді людиною. Завдяки її починанням в училищі активно працював клуб любителів поезії, проводились тижні літератури, влаштовувались численні літературно-театралізовані композиції, які запам’яталися багатьом випускникам Черкаського музичного училища 1970 – 80-х років.

Колектив циклової комісії гуманітарних і соціально-економічних дисциплін шанує вагомий вклад ветеранів, які значну частину свого життя і творчих сил віддали розбудові Черкаського музичного училища.

Викладач французької та німецької мови  Спільніченко Г.П. докладала чимало зусиль для налагодження мистецьких контактів училищної молоді з їх ровесниками за рубежем у рамках діяльності «Клубу  інтернаціональної дружби». Над поглибленням рівня суспільно-історичної свідомості студентів наполегливо працювали М.В.Савченко та Л.Г.Гвоздь. Як організаторів численних спортивних змагань та тренерів, котрі вели студентів Черкаського музичного училища до перемог на олімпіадах міського і обласного рівня, пам’ятають М.Б.Святченка і Р.С.Петрова. Особливо слід згадати про подружжя Ірину Павлівну та Сергія Кириловича Самар. Працюючи в училищі, вони не лише доступно і ясно пояснювали молодим музикантам точні науки, але і заклали фундамент матеріального забезпечення фонотеки, яка і нині служить новим поколінням в опануванні музичних скарбів, забезпечує потреби самопідготовки у царині музичної літератури. На цей час активно працюють ветерани: В.С.Малик – викладач англійської мови, яка свого часу як голова профспілкової організації багато піклувалася про виробничі та побутові інтереси педагогічного колективу училища; Р.С.Петров – викладач фізвиховання; М.М.Попов – викладач української мови та літератури, Л.М.Бондаренко – викладач історії та соціально-філософських наук.

ФОТО: ВЕТЕРАНИ ЦИКЛОВОЇ КОМІСІЇ ГУМАНІТАРНИХ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН


Г.П.Спільніченко


М.Б.Святченко


М.В.Савченко


Л.Г.Гвоздь

 
Р.С.Петров

 
С.К.Самара

 
Попов М.М.

ФОТО: І.П.САМАРА стала першою серед викладачів, котра проклала студентам Черкаського музичного училища шлях до інформаційних технологій. А каталог музичних аудіонадходжень фонотеки, який вона склала з надзвичайною ретельністю, і до цього часу вірно служить молодим музикантам та їх наставникам


ФОТО: Засідання клубу інтернаціональної дружби веде Г.П.СПІЛЬНІЧЕНКО (1987)


ФОТО: Урок історії веде викладач М.В.САВЧЕНКО

 















ФОТО: Життєвий шлях викладача англійської мови В.С.МАЛИК тісно пов’язаний з долею Черкаського музичного училища. Чимало сил вона поклала на посту голови училищної профспілкової організації, як очільник циклової комісії, як завідувач кабінету іноземних мов. Однак найзначніший її вклад – це створення і оформлення експозиції музею училища. Тут зібрані цікаві матеріали про мистецькі набутки нашого краю, фотодокументи і письмові свідчення, у яких  закарбувалася історія та звершення рідного навчального закладу. Музей служить прекрасним засобом пробудження і зміцнення любові студентів до своєї alma mater.


ФОТО: Дівоча команда Черкаського музичного училища з баскетболу.
Тренер – Р.С.ПЕТРОВ
(Середина 1970-х рр.)


ФОТО: Про походи вихідного дня (вилазки до лісу) з приємністю згадують студенти усіх часів. Так започатковувалася сучасна училищна традиція проведення Днів здоров’я… Разом зі студентами середини 1970-х років викладач фізкультури Р.С.ПЕТРОВ (стоїть 4-й ліворуч), поруч – О.В.МЕНЬШЕНІН (тоді – комсорг училища, нині – заступник директора з господарської частини), заступник директора з виховної роботи М.М.ПОПОВ (стоїть 3-й праворуч, нині – викладач української мови і літератури). Серед студентів Т.Л.ГУК (сидить 4-а ліворуч) – нині- голова циклової комісії

Разом із Л.С.Ковпак укорінював музично-театральні традиції викладач української літератури М.М.Попов, який свого часу керував діяльністю театральної студії. Чимало студентів, пройшовши його «театральні інститути» завдячують Миколі Миколайовичу тим, що стали відчувати себе більш впевнено у складному світі сьогодення.

ФОТО:

Вистава «Створення світу»
(режисер – М.М.Попов, 
середина 1970-х)

ФОТО: Театралізований монтаж сцен роману «Війна і мир» Л.Толстого, «артисти»: князь Волконський – А.Кравченко, Наташа Ростова – О.Мельниченко (постановник – Л.С.КОВПАК, 1986) ФОТО:  Учасники вистави за повістю М.Гоголя «Сорочинський ярмарок»
(постановник – Л.С.КОВПАК, кінець 1980-х)

ФОТО:

Викладач М.М.ПОПОВ
з учасниками
«Українських
вечорниць» 
(2007)

Принцип сузір’я муз, коли краса класичної музики виявляє себе ще більш яскраво в оточенні високої поезії і художньої дії, об’єднував усі проведені Л.С.Ковпак та М.М.Поповим мистецькі заходи. Захоплення театром і літературою полонили чимало чутливих молодих людей. І це, поза всяким сумнівом, природно, бо здавна поезія, пантоміма і музика – вихованки давньогрецьких муз Полігімнії та Евтерпи – йдуть по світу як рідні сестри. Серед випускників Черкаського музичного училища є такі, хто не без животворного поштовху від захоплення літературно-театральною діяльністю реалізували себе на ниві театру і словесності. Як приклади – Сергій Проскурня – відомий вітчизняний театральний режисер; заслужений артист України Юрій Рудченко, котрий після закінчення театрального інституту присвятив себе артистичній справі (відома його роль композитора О.Бородіна у фільмі «І в звуках пам'ять відгукнеться» кіностудії ім. О.Довженка); Тетяна Гук – викладач української мови і гуманітарних дисциплін у рідному училищі, Олена Буєвич – талановита поетеса, одна із найвідоміших черкаських журналістів, Лариса Завгородня – кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри видавничої справи редагування і теорії інформації Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Ольга Стельмашевська – відомий столичний театральний критик.


У  минулому випускник циклової комісії струнних інструментів Черкаського музичного училища, а зараз відомий музично-театральний режисер Сергій ПРОСКУРНЯ під час зустрічі зі студентами училища і міжнародним постановочним колективом оперети Й.Штрауса «Циганський барон» (2009)


Талановита поетеса і відома черкаська журналістка Олена БУЄВИЧ написала не одну цікаву статтю про Черкаське музичне училище, де вона свого часу   опановувала майстерність фортепіанного виконавства

Нині посаду голови циклової комісії, перейнявши її від В.С.Малик, обіймає випускниця рідного училища Тетяна Леонідівна Гук – викладач основ психології та культури мови. Пов’язала свою долю з alma mater після отримання вищої філологічної освіти О.В.Бреславська. В минулому віолончелістка – тепер викладач української мови та літератури.

Серед щорічних культурно-масових заходів, котрі проводяться викладачами циклової комісії – бесіди і літературно-музичні композиції до Дня української писемності та мови (викл. Т.Л.Гук), драматичні постановки театру-студії під керівництвом викл. М.М.Попова, бесіди на правові та морально-етичні теми (керівник клубу «Правник» Л.М.Бондаренко, викл. культурології Л.М.Шебаліна), Дні здоров’я (організатори – викладачі Р.С.Петров, О.М.Котолуп).

Філологи циклової комісії пишаються перемогами студентів музичного училища на обласних конкурсах знавців рідної мови. Зазначимо призові місця на обласному етапі конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика: Н.Канзафарова (2008 рік, викл. О.В.Бреславська), Н.Лопчинська (2009 рік, викл. Т.Л.Гук).


ФОТО: Диплом студентки Н.Лопчинської – лауреата І місця в обласному етапі ІХ Міжнародного конкурсу з української мови 
ім. П.Яцика


ФОТО: Учасники літературно-музичної композиції до Дня української 
писемності та мови (2010 рік). 
Керівник – викладач Т.Л.ГУК

Викладачі фізкультури щорічно зі значною кількістю учасників і вболівальників проводяться шахово-шашкові турніри, футбольні і волейбольні чемпіонати, змагання 
з бадмінтону.
 
ФОТО: Викладач фізкультури О.М.КОТОЛУП під час турніру(2010)

Молода зміна у колективі циклової комісії представлена філологами Л.М.Олексієнко та О.В.Бреславською, викладачем точних наук Л.І.Кондес, котрі є також творчими, турботливими та ініціативними класними керівниками, які не лише піклуються про навчання своїх вихованців та допомагають їм вирішувати побутові проблеми, а й спрямовують творчий запал молоді на цікаві мистецькі проекти: вистави на англійській мові, театралізовані концерти, різноманітні походи до театру, в музеї тощо.

Циклова комісія гуманітарних і соціально-економічних дисциплін Черкаського музичного училища спрямовує усі свої зусилля на всебічний і гармонійний розвиток студентів – майбутніх працівників культурно-просвітницької ниви. 

ЦИКЛОВА КОМІСІЯ ГУМАНІТАРНИХ І СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН у ювілейний 50-й рік Черкаського музичного училища ім. С.С.Гулака-Артемовського

1-й ряд (зліва-праворуч): Л.М.ОЛЕКСІЄНКО – викладач англійської мови, керівник академічної групи; голова циклової комісії Т.Л.ГУК – викладач основ психології та культури мови; Л.М.БОНДАРЕНКО – викладач суспільних наук; М.М.ПОПОВ – викладач української мови і літератури. 2-й ряд: Р.С.ПЕТРОВ – викладач фізичного виховання; О.В.БРЕСЛАВСЬКА – викладач української мови та літератури, керівник академічної групи; О.М.КОТОЛУП – викладач фізичного виховання; Л.І.КОНДЕС – викладач фізики та математики, керівник академічної групи

----------------------------------------------------------------
Адміністрація Черкаського музичного училища ім. С.С.Гулака-Артемовського буде вдячна відвідувачам сайту за надання додаткової об’єктивної інформації (факти, спогади, фото тощо) щодо того, як складалася мистецька доля його випускників. Ваші відгуки, побажання, уточнення, доповнення у коректній формі відсилайте на електронну 
адресу 
muza-p@neocm.com або pomogaj@ukr.net

        chm



24-03-2024



30 березня 2024 о 17:00 - Концерт органної музики заслуженого артиста України Максима Сидоренка
 





29 березня 2024 о 16:00 - «Весна іде, красу несе…», концерт творчих колективів та солістів спеціалізації "Народні інструменти"
 


21-03-2024



27 березня 2024 о 14.45 - "День відкритих дверей" циклової комісії "Музичне мистецтво естради"
 


20-03-2024



15 березня 2024 в коледжі в рамках проведення тижня педагогічної практики відбувся концерт з концертмейстерського класу
 





13 березня 2024 відбувся концерт присвячений світлій пам'яті Володимира Івасюка. Цього року одному з найталановитіших представників української музики ХХ століття виповнилося б 75
 


05-03-2024



Минулого тижня в коледжі відбувся гала концерт-нагородження переможців 11 конкурсу на краще виконання твору українських композиторів імені Гулака-Артемовського
 


20-02-2024



В ці дні ми згадуємо перших Героїв, нашу Небесну Сотню, які показали всьому світу могутність духу, неосяжну любов до рідної Батьківщини, відвагу та мужність
 


13-02-2024



14 лютого 2024 о 14.45 - Концерт "МЕЛОДІЯ ДВОХ СЕРДЕЦЬ"
 


09-02-2024



11 конкурс Черкаського музичного коледжу на краще виконання творів українських композиторів. Прийом заявок триває
 


08-02-2024



7 лютого 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського знову завітали з міні концертом в рамках проекту "СИЛА МУЗИКИ" міжнародного фестивалю "Музичні Імпрези України" до однієї з черкаських лікарень.
 


01-02-2024



31 січня 2024 до коледжу завітали представники благодійного фонду «Час Надії», під керівництвом відомого капелану Лори Когут, яка наразі знаходиться на фронті, а саме заступниця фонду – Інна Шафорост та представниця громадської організації «Ти потрібен нам» - Аліна Діденко
 


30-01-2024



24 січня 2024 року відбулася творча зустріч із знаною українською скрипалькою Мирославою Которович зі студентами та викладачами коледжу
 


23-01-2024



Цими днями були проведені заняття з історії України, які були присвячені 70 річниці утворення Черкаської області
 


31-12-2023



Інтерв'ю з диригентом Академічного симфонічного оркестру Черкаської обласної філармонії Олександром Дяченком провела студентка спеціалізації "Теорія музики" Анастасія Владімірцева
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник