циклові комісії- Музичне мистецтво естради
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
З історії
До 50-річчя Черкаського музичного училища
ім. С.С.Гулака-Артемовського (2011 рік)

«Гершвін не потіснить Баха, а тільки відкриє очі та вуха
на багатоликість музичного світу і самого життя» О. Хромушин

Розширення сфери впливу розважальної музики становить одну із помітних тенденцій сучасного культурного життя. Відповідаючи на соціально актуальні запити, у цілому ряді музичних училищ України на рубежі ХХ – ХХІ ст. почали відкриватися естрадно-джазові відділи. Торкнулися зазначені віяння і Черкаського музичного училища – 2002 року у нас відкрився новий структурний підрозділ, пов'язаний із підготовкою фахівців естрадно-джазової спеціалізації: вокалістів та інструменталістів – виконавців і педагогів.

Випускники циклової комісії «Музичне мистецтво естради», поширюючи «легку» музику високого професійного рівня, можуть працювати як артисти у складі всіляких музично-естрадних колективів шоу-бізнесу, як викладачі музики та організатори музично-дозвіллєвої діяльності у різноманітних початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах, загальноосвітніх школах, клубах, музичних студіях і гуртках, палацах молоді або як музиканти – у сфері обслуговування.

Як свідчить пошукова робота А.Харенко (Помогайбо), котра закінчила Черкаське училище ім. С.С.Гулака-Артемовського у ювілейний рік його 50-річчя із дипломами музикознавця і естрадного піаніста, поява наймолодшого структурного навчального підрозділу нашого навчального закладу є абсолютного логічною подією, Зазначена подія підсумувала перші професійні кроки джазового виконавства у Черкаському регіоні: джаз-бенд при Ватутінському міському Будинку культури, оркестр «Зелений вогник» при Черкаському таксомоторному парку, вокально-інструментальна формація «Здравствуй, пісня» під керівництвом викладача Черкаського музичного училища Ю.Соловйова при палаці «Дружба народів», громадська організація джазових музикантів «Творча майстерня Крашеніннікова», започаткування фестивалю «Черкаські джазові дні» тощо.

ФОТО: 
Вокально-інструментальна формація «Здравствуй, пісня» під керівництвом викладача Черкаського музичного училища Ю.СОЛОВЙОВА. 
Тут розкривали свої таланти і любов до джазу чимало студентів музичного училища

Безпосередній і ґрунтовний поступ укорінення естрадно-джазових начал у життя Черкаського музичного училища пов’язаний із діяльністю випускника Харківського інституту культури, заслуженого працівника культури України Миколи Федоровича Євпака – за його участі 1994 року на цикловій комісії оркестрових духових та ударних інструментів було організовано біг-бенд. З ініціативи директора училища В.Хорошого цей популярний в училищі і місті колектив 2002 року і розпочав історію нової циклової комісії. Її головою була призначена невтомний і невгамовний ентузіаст своєї справи Лариса Миколаївна Красавіна, яка і нині успішно очолює і спрямовує діяльність відділу музичного мистецтва естради. 

ФОТО: ПЕДАГОГІЧНИЙ СКЛАД ЦИКЛОВОЇ КОМІСІЇ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА ЕСТРАДИ

Сидять (зліва-праворуч): І.В.ПШЕНІЧКІНА – викладач класу естрадного фортепіано; голова циклової комісії Л.М.КРАСАВІНА – викладач музично-теоретичних дисциплін та імпровізації; керівник сектору практики О.Л.ГУБЕРУК – викладач класу вокалу; І.М.КОБЕЦЬ – викладач класу вокалу та ансамблю. Стоять: Н.І.ШМАРАЄВА-ГОЖА – керівник хорового класу; заслужений працівник культури України М.Ф.ЄВПАК – викладач класу саксофона та керівник біг-бенду; І.В.СВІРІДОВА – викладач класу вокалу та ансамблю; Ю.М.ТУЛУМАН – викладач класу вокалу; І.В.ЛІСУН – викладач музично-теоретичих дисциплін; Л.Д.КРАСАВІН – викладач інструментально-ансамблевих дисциплін та історії джазового виконавства; С.І.ГОТЮР – викладач класу вокалу та ансамблю; М.В.САВЧЕНКО – викладач класу ударних інструментів; заслужена артистка України О.В.МАЛЬЦЕВА – викладач класу вокалу; Г.В.ФОМЕНКО – викладач класу електро- і бас-гітари

******

М.Ф.Євпак, беззаперечно, належить до викладачів-корифеїв Черкаського музичного училища. Він – художній керівник його біг-бенду, котрий стабільно виступає на кожному джазовому зібранні і своєю професійністю, цікаво скомпонованими творами та програмами завжди викликає у слухачів сильні враження і гарячий прийом. Серед найяскравіших творчих презентацій біг-бенду Черкаського музичного училища зазначимо успішний виступ на фестивалі «Горизонти джазу» (Кривий Ріг, 1998), участь в урядовому концерті з нагоди 50-ліття Черкаської області на сцені київського палацу «Україна» (2004), щорічні презентації на джазових фестивалях «Черкаські джазові дні» та «Джаз-Диліжанс». У травні 2009 року біг-бенд виборов І місце на Всеукраїнському конкурсі духових та естрадних оркестрів «Таврійські сурми» у м. Мелітополі. У Черкаському регіоні біг-бенд музичного училища під керуванням заслуженого працівника культури України М.Євпака уособлюється із поняттям високої професійної майстерності.

ФОТО: 
Традиційні виступи біг-бенду Черкаського музичного училища – на джазових фестивалях «Черкаські джазові дні» та «Джаз-Диліжанс» - це завжди помітні та яскраві епізоди концертних програм


ФОТО: Біг-бенд Черкаського музичного училища 
ім. С.С.Гулака-Артемовського на звітному концерті 
циклової комісії музичного мистецтва естради 
«На крилах весни» (2011)
Художній керівник – заслужений 
працівник культури України Микола ЄВПАК

М.Ф.Євпак – викладач-методист у класі саксофону, серед його вихованців лауреати всеукраїнських конкурсів виконавців на духових інструментах М.Євтушенко, Е.Черкашин, С.Зубков. Значна кількість випускників класу М.Ф.Євпака вступили до музичних ВНЗ. Як професійні джазмени, закінчивши музичні академії, успішно реалізують себе колишні учні Миколи Федоровича В.Радванський, М.Єпіфанов, В.Лимарченко та інші.

ФОТО: М.Ф.ЄВПАК на ювілейному концерті до свого 60-річчя

ФОТО: Відвідувачі концертів,де грає заслужений працівник культури України М.ЄВПАК завжди з нетерпінням і насолодою очікують його сольних виступів. Маститий маестро нерідко разом із власним імпрезами представляє майстерність своїх вихованців. 
Квартет саксофоністів у складі М.Ф.Євпак та його студенти С.Зубков, Е.Черкашин, І.Коваленко на сцені обласної філармонії у звітному концерті Черкаського музичного училища (2008)
  

Джазові змагання: саксофон – Микола ЄВПАК, голос – у минулому студентка Аліна Мартиненко, а нині учасниця групи Ані Лорак (2006)

Особистість голови циклової комісії музичного мистецтва естради – випускниці Донецької консерваторії Лариси Миколаївни Красавіної – демонструє показові риси, притаманні значній кількості представників джазового середовища: ініціативність, активність, невтомність у пошуках нових мистецьких і соціально-комунікативних шляхів розвитку своєї справи. Під проводом свого завзятого очільника, незважаючи на молодий вік, джазово-естрадний відділ у рідному навчальному закладі став найпопулярнішим. Його авторитет і концертно-просвітницькі заходи приваблюють увагу до Черкаського музичного училища ім. С.С.Гулака-Артемовського численних шанувальників музики.

Як викладач-методист, Л.М.Красавіна доклала багато зусиль до програмно-методичного забезпечення навчального процесу на новоствореному відділі, під її керівництвом упорядковано і відредаговано більше 20 навчальних програм. Укладена нею програма предмету «Основи імпровізації» рекомендована Державним методичним центром навчальних закладів культури і мистецтва України для впровадження у навчальний процес відповідних освітніх закладів І-ІІ рівня акредитації.

Л.М.Красавіна веде цикл музично-теоретичних дисциплін. Значну увагу вона приділяє основам джазової імпровізації та композиції. Її учні неодноразово ставали лауреатами на конкурсі юних композиторів «Жива музика» в м. Києві: Є.Рябоконь – володар Гран-прі в номінації «Музика для струнних інструментів» (2005), М.Євтушенко – ІІ місце в номінації «Музика для духових інструментів» (2007), Е.Черкашин – І місце в номінації «Джазова музика» (2010), О.Рибак – І місце в номінації «Музика для народних інструментів» (2010). Зважаючи на значний педагогічний авторитет та високий професіоналізм, Л.М.Красавіну часто запрошують до складу журі різних музичних конкурсів, які проводять обласний методкабінет, міське управління культури тощо.

ФОТО: Вихованці Л.М.Красавіної – переможці конкурсів молодих композиторів «Жива музика»


Наставник Л.Красавіна (посередині) з майбутніми членами НСКУ. Лауреат конкурсу «Жива музика» студент М.ЄВТУШЕНКО (праворуч)


Є.РЯБОКОНЬ (випускниця відділу ММЕ 2008 р., в центрі) – володар Гран-прі конкурсу «Жива музика»

2010 рік:
Лауреати І премії Всеукраїнського конкурсу юних композиторів «Жива музика» в м. Києві Едуард Черкашин
(ліворуч) та Олексій Рибак (праворуч) з членами журі В.П.Заїкою та В.М.Титаренком. Викладач Л.Красавіна – в центрі.

Біля витоків джазово-естрадного відділу стояли також випускники Київської консерваторії – викладачі вокалу Ю.Тулуман і О.Губерук. Серед тих, хто формував традиції навчально-виховної діяльності на відділі, зазначимо також В.Федорова, В.Краснікова. Згодом викладацький склад циклової комісії музичного мистецтва естради поповнили С.Готюр (вокал), І.Свірідова (вокал), Л.Красавін (клас ансамблю, інструментування). Як викладач-сумісник наставляє співочу молодь заслужена артистка України – солістка Черкаського камерного оркестру О.Мальцева. Колишні випускники Черкаського музичного училища, здобувши відповідну вищу освіту, представляють молоде творче педагогічне покоління, це – М.Савченко (ударні), Г.Фоменко (гітара), І.Пшенічкіна (естрадне фортепіано), Н.Шмараєва-Гожа. Їх учні здобувають успіхи на всеукраїнських музичних форумах. Прикметною особливістю навчального процесу на відділі є активна концертна діяльність викладачів, які періодично зі сцени переконливо демонструють своїм вихованцям необхідні для естрадного виконавця уміння і навички.

ФОТО:
Виступає ансамбль викладачів циклової комісії музичного мистецтва естради: саксофон – М.Євпак, скрипка – Л.Красавін, фортепіано – Л.Красавіна, бас-гітара – Г.Фоменко, синтезатор – І.Лісун, ударні – М.Савченко, перкусія – О.Лісун

ФОТО:
Фінал звітного концерту циклової комісії музичного мистецтва естради. Солісти на передньому плані – викладачі вокалу Світлана Готюр і Юрій Тулуман

******

Незважаючи на те, що студенти спеціалізації «Музичне мистецтво естради» націлені на «легкий» жанр, вони опановують необхідний комплекс дисциплін, який становить класичну основу професійної музичної освіти. Фахове навчання артистів естради здійснюється комплексно – в тісній взаємодії виконання вимог спеціального, оркестрового і хорового класів із музично-теоретичними дисциплінами (теорія, гармонія. сольфеджіо, світова і вітчизняна музична література, фольклор, основи імпровізації, інструментування тощо). Провідне педагогічне завдання – на основі засад академічного мистецтва сформувати у студентів стійкі і ґрунтовні навички естрадно-джазового музикування, долучити молодь до кращих надбань естрадно-джазового мистецтва і фольклору, а також виховання широкого музичного світогляду та імунітету до низькопробної музики. 


ФОТО: Урок вокалу. Розспівування проводить концертмейстер 
Ірина ЧЕРНЕНКО


ФОТО: Остання репетиція вокального ансамблю перед академічним виступом


ФОТО: Строга, але й одночасно доброзичлива комісія на екзамені зі спеціального класу. Зліва праворуч:  викладачі циклової комісії М.В.Савченко, О.В.Мальцева, М.Ф.Євпак,
голова циклової комісії Л.М.Красавіна.

 Циклова комісія музичного мистецтва естради забезпечена необхідною звуковою апаратурою, яка обумовлює якісне проведення уроків, заліків, екзаменів та різноманітних концертів. У щоденний навчальний процес активно залучаються засоби мультимедіа, Інтернет. З метою оптимізації навчально-виховного процесу, концертної діяльності відділу, збагачення особистісного спілкування викладачів і студентів у мережі Інтернеті створена веб-сторінка «Естрада і джаз Черкас»


ФОТО: У дружньому змаганні і творчому захваті. Один із ключових заходів на цикловій комісії музичного мистецтва естради, які проводяться кожного року під час тижня практичного навчання, є джем-сейшн.
Залучення до активної концертної діяльності є продуктивним методом прак-тичного навчання студентів-естрадників. Стали тра-диційними училищні кон-курси на краще виконання творів: для інструменталістів – у стилях свінгу, боса-нови, блюзу, для вокалістів – на виконання пісень В.Івасюка, О.Білаша, Ю.Антонова та ін.

Концерти джазових імпровізацій, започатковані Л.Красавіним, перетворю-ються у масові джем-сейшени, які збирають багатьох черкаських меломанів.

******

На цикловій комісії музичного мистецтва естради плідно працює естрадний хор. Його фундатором і першим керівником була випускниця Черкаського музичного училища викладач І.М.Кобець. Відвідувачам філармонії запам’яталися виступи хору на мистецьких філармонічних акціях, присвячених творчості ансамблю «Бітлз», спільні виступи з біг-бендом на звітних концертах училища, у шефських заходах перед громадськістю міста. Нині до диригентського пульту стала молодий фахівець Н.І.Шмараєва-Гожа. Хор під її орудою в оновленому – динамічно сучасному саунді яскраво прозвучав у філармонічних заходах училища 2010 року: концерті циклової комісії музичного мистецтва естради до ювілею рідного навчального закладу «На хвилях весни» та звітному концерті училища перед громадськістю міста.


ФОТО: Естрадний хор Черкаського музичного училища 
ім. С.С.Гулака-Артемовського.
Художній керівник – Н.І.ШМАРАЄВА-ГОЖА

Яскраві виступи училищного біг-бенду та його солістів завжди супроводжуються неабияким піднесенням публіки, не залежно від того, де відбувається виступ – чи то в оркестровій залі рідного навчального закладу, чи в залах міських і районних музичних шкіл, міських і обласної бібліотек тощо.
 
Гра оркестру, номери, підготовлені студентськими естрадними ансамблями і солістами завжди прикрашають урочисті заходи в міських установах, різноманітні громадські зібрання. Серед останніх акцій концерти пам’яті жертв Чорнобиля у міській лікарні №3, музичний супровід благодійного аукціону «Поверни надію», який проводило Черкаське представництво міжнародної організації AIESEC МГО «Екологічна ліга», неодноразові виступи в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України, участь у міських заходах до дня Європи, свята Перемоги то ін. Кожного березня, починаючи з 2004 року, найуспішніші студенти циклової комісії поміж учасників уже узвичаєного концерту Черкаського камерного оркестру з обдарованою молоддю, який відбувається у залі обласної філармонії. Незабутньою сторінкою життя циклової комісії стали виступи студентів та викладачів у міських філармонічних акціях, присвячених творчості легендарного ансамблю «Бітлз» (2009,  2010).

 ФОТО: 
Афіші обласних конкурсно-концертних заходів «Черкаси грають Джона Леннона» та «Ми любимо «Бітлз», які пройшли за активної участі циклової комісії музичного мистецтва естради


ФОТО: Святкові концерти до Дня Перемоги. Режисерські настанови перед виступом дає викладач
О.Ю.ПОМОГАЙБО (2011)

ФОТО: Виступ студентів циклової комісії музичного мистецтва естради на концерті в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (2008)

******

Визначна віха, що засвідчила промовисту зрілість наймолодшого відділу Черкаського музичного училища ім. С.С.Гулака-Артемовського, – це його великий звітний концерт «На крилах весни», який відбувся на сцені обласної філармонії в останній день березня 2011 року і був приурочений до 50-річчя рідного навчального закладу. У програмі концерту значились різноманітні номери у виконанні кращих студентів, викладачів відділу, а також випускників (О.Мартиненко, О.Куданова, Є.Рябоконь). Концерт обернувся у неповторне свято музики, про що переконливо засвідчили численні письмові відгуки публіки.

ФОТОЕКСПОЗИЦІЯ: ФРАГМЕНТИ ЗВІТНОГО КОНЦЕРТУ ЦИКЛОВОЇ КОМІСІЇ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА ЕСТРАДИ «НА КРИЛАХ ВЕСНИ» (2011)

Студентка Ірина САВЧЕНКО у супроводі ансамблю «Ремікс»
 
Грає Аліна ХАРЕНКО – володар призу глядацьких симпатій на всеукраїнському конкурсі «У світі джазу»
(Дніпропетровськ, 2011)

Виступ ансамблю «Ліра»,
керівник – Ірина СВІРІДОВА

 

Солістка біг-бенду – випускниця циклової комісії музичного мистецтва естради 2008 року
Ольга КУДАНОВА

Інструментальний ансамбль під керівництвом
Геннадія ФОМЕНКА


Фінал концерту «На крилах весни»

******

Авторитет цикловій комісії музичного мистецтва естради забезпечують студенти, які успішно виступають в обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалях, конкурсах та оглядах. За останні 5 років отримано 20 відзнак лауреатів та дипломантів. Серед них М.Євтушенко – І місце в конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах у м. Донецьку (2007) та м. Запоріжжі (2008, викладач М.Євпак, концертмейстер А.Драган); О.Озерова – І місце у конкурсі «Золота ліра» у м. Дніпропетровську (2009, викладач І.Дяченко, концертмейстер І.Пшенічкіна); ансамбль ударників – І місце в конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах в м. Черкаси (2010) та в м. Києві (2011, керівник М.Савченко, концертмейстер А.Драган).


ФОТО: Лауреат Всеукраїнського конкурсу – ансамбль барабанщиків, керівник Максим САВЧЕНКО


ФОТО: Лауреати V Міжнародного конкурсу-фестивалю 
«Гірське сузір'я»
(Словаччина, 2010)


Піклуючись про виявлення музично обдарованої молоді, з метою створення умов для творчого розвитку особистості циклова комісія музичного мистецтва естради при підтримці адміністрації училища та Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації щорічно проводить обласний конкурс вокалістів «Пісенні вітрила». Зокрема, до VІІ конкурсу (2010) було залучено 120 учасників із різних куточків Черкащини та більше 500 глядачів.

******

За 9 років свого існування на відділі музичного мистецтва естради Черкаського музичного училища відбулося 6 випусків, 58 студентів отримали диплом молодшого спеціаліста. Наші кращі випускники продовжують своє навчання у вищих музичних навчальних закладах, вдало заявляють про себе у різноманітних конкурсах, з успіхом реалізують свій талант у шоу-бізнесі. Зокрема, випускниця 2006 року А.Мартиненко (викл. Ю.Тулуман) працює у групі відомої співачки Ані Лорак. Її брат О.Мартиненко, випускник 2007 року (викл. О.Губерук), розгортає свою діяльність у столичних арт-клубах, задіяний у мистецьких проектах «Вечірній квартал-95», «Музичний ринг», «Голос країни». І.Кузубов (випуск 2007 року, викл. В.Красніков) – студент Санкт-Петербурзького університету культури, учасник проектів із відомою групою «Блестящие», співачкою Поліною Гріффіс. Є.Гавриленко (випуск 2007 року, викл. В.Федоров) – басист київського гурту «Гапочка». «Зірки» випуску 2008 року: Є.Рябоконь (викл. І.Кобець) – студентка Київської національної музичної академії, брала участь як співачка у фестивалі джазових та духових оркестрів в м. Мелітополь, концертах Черкаського камерного оркестру; О.Куданова (викл. Ю.Тулуман) – під час навчання у педагогічному університеті ім. Драгоманова в м. Києві стала переможцем Всеукраїнської олімпіади вокалістів в м. Одеса серед студентів вищих навчальних закладів України.


ФОТО: У шоу Ані Лорак виступають випускники Черкаського музичного училища
Олексій та Аліна Мартиненки

******

Колектив циклової комісії музичного мистецтва естради порівняно молодий. Всі викладачі працюють із великою віддачею, напрацьовуючи досвід роботи, готують студентів до вступу у вищі навчальні заклади України, виховують лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів, формують вдумливих і зацікавлених у своїй справі педагогів. Перспективи на майбутнє викладачі естрадно-джазового відділу вбачають у розширенні набору студентів не тільки на зазначені у приймальних вимогах спеціальності, а і в класи естрадної скрипки, контрабасу, акордеону, труби, тромбону, а також уведення поряд з естрадним співом академічного та народного.

-------------------------------------------------------------------
Адміністрація Черкаського музичного училища 
ім. С.С.Гулака-Артемовського буде вдячна відвідувачам сайту за надання додаткової об’єктивної інформації (факти, спогади, фото тощо) щодо того, як складалася мистецька доля його випускників. Ваші відгуки, побажання, уточнення, доповнення у коректній формі 
відсилайте на електронну адресу 
muza-p@neocm.com    або    pomogaj@ukr.net

        chm



23-04-2024



Щиро вітаємо Терехова Гавриїла та його викладачку Окунєву Ірину Олександрівну з найвищою нагородою - ГРАН-ПРІ у IV Всеукраїнському конкурсі молодих піаністів KyivSmartPiano-2024
 


22-04-2024



20 квітня 2024 відбувся 6-й Всеукраїнський конкурс виконавців на духових та ударних інструментах «Черкаські сурмачі»
 





Вітаємо з вдалими виступами на великій сцені наших студенток, які долучились до музичного проєкту STAGE BAND «Паралелі», організованого Черкаською обласною філармонією
 





12 квітня 2024 відбулася цікава і важлива розмова з Мариною Долгіх у заході "Між нами, музикознавцями" в Черкаському музичному фаховому коледжі ім. С.С. Гулака-Артемовського
 


21-04-2024



23 квітня 2024 о 17:00 - Перший композиторський концерт студентки Анни Педан "Мелодії душі"
 


18-04-2024



Вітаємо з Гран-прі хор студентів Черкаського музичного фахового коледжу імені С.С. Гулака-Артемовського
 





17 квітня 2024 в органній залі коледжу відбувся вечір пам’яті загиблого на війні військового Ігоря Гордієнка, колишнього випускника нашого навчального закладу
 


17-04-2024



10 квітня 2024 року в затишному залі Черкаського музичного фахового коледжу відбулося яскраве свято музики «Парад імпровізацій»
 


12-04-2024



Вітаємо студенток Анастасію Владімірцеву та Дар'ю Лісовську із публікацією їх статті в найпрестижнішому журналі України
 





10 квітня 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського виступили перед пораненими військовими, які проходять реабілітацію в одній з черкаських лікарень
 


24-03-2024



30 березня 2024 о 17:00 - Концерт органної музики заслуженого артиста України Максима Сидоренка
 





29 березня 2024 о 16:00 - «Весна іде, красу несе…», концерт творчих колективів та солістів спеціалізації "Народні інструменти"
 


21-03-2024



27 березня 2024 о 14.45 - "День відкритих дверей" циклової комісії "Музичне мистецтво естради"
 


20-03-2024



15 березня 2024 в коледжі в рамках проведення тижня педагогічної практики відбувся концерт з концертмейстерського класу
 





13 березня 2024 відбувся концерт присвячений світлій пам'яті Володимира Івасюка. Цього року одному з найталановитіших представників української музики ХХ століття виповнилося б 75
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник