новини, події, афіша
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
30-04-2024
До Міжнародного дня джазу

У 2012 році була започаткована щорічна подія, організована ЮНЕСКО, - день Джазу. Вона святкується 30 квітня. Метою святкування є «підвищення ступеня інформованості міжнародної громадськості про джаз як про силу, що сприяє миру, єдності, діалогу і розширенню контактів між людьми». Припинення вогню, відмова від насильства в усіх країнах, де йде війна, та підвищення обізнаності про мир серед населення усього світу – ці тези, як ніколи, зараз є актуальними.

Студенти та викладачі спеціалізації «Музичне мистецтво естради» підготували два цікавих заходи до цієї дати. Перша вже відбулася 10 квітня – концерт «Парад імпровізацій» і друга готується на 1 травняконцерт Біг-бенду.

«Парад імпровізацій» проводиться вже декілька років поспіль і завжди викликає велику зацікавленість не тільки студентів та викладачів коледжу, але й усіх охочих послухати джазову музику. Ось і на цей раз оркестрова зала була заповнена вщент.

До концерту всі грунтовно готувалися заздалегідь, бо якщо це була транскрипція виконання джазового  стандарту, то треба було його вивчити до дрібниць, точно, як це виконував той чи інший джазовий виконавець. Якщо студент виконував свою  власну імпровізацію, - її треба було спочатку створити, щоб це був цікавий концертний варіант.

Концертну програму представили студенти класу імпровізації викладачів – заслуженого працівника культури України Миколи Євпака, Леоніда Красавіна, Ірини Свірідової та заслуженого працівника культури України Лариси Красавіної. Більшість номерів була виконана під stage -bend різних складів: Інна Пшенічкіна (фортепіано), Данило Лаканцев (ударні), Тимофій Павлик (бас-гітара); Олена Пономаренко(фортепіано), Данило Лаканцев (ударні), Тимофій Павлик (бас-гітара); Софія Завгородня (фортепіано), Єфросінія Коломієць (бас-гітара), Данило Лаканцев (ударні); Лариса Красавіна (фортепіано), Єфросінія Коломієць (бас-гітара), Ельдар Комаров (ударні). Також декілька студентів виступали під живий супровід фортепіано викладачів-концертмейстерів Олени Пономаренко, Інни Пшенічкіної, Леоніда Красавіна, Лариси Красавіної.

Свої розвинуті вміння та навички виконання джазових транскрипцій, гарне ансамблеве відчуття, виразне звуковедення продемонстрували студенти класу Миколи Євпака Валерія Бойко, Іван Панченко, Тарас Волошин (3 курс), Радіон Тищенко (2 курс) і у сольних виступах (композиції Філа Вудса, Джо Фарелла, Джейнсона Хейлі, Курта Вайля), і в ансамблевому виконанні (блюз Сонні Роллінза “Tenor Medres”).

Джазову енергію, емоційну глибину продемонстрували у своїх виступах студентки класу імпровізації Ірини Свірідової Сабіна Гордєєва, Поліна Мельниченко, виконавши відомі теми «I put a spell on you» Джейса Хокінса та  «Take the A’Train» Біллі Стрейнхорна.

Яскраво, технічно, у визначеній джазовій манері виступили студенти класу імпровізації Леоніда Красавіна.  Софія Завгородня, Вікторія Степанова та   Ксенія Ящук майстерно виконали композиції Коула Портера, Еріка Клептона, Артура Гамільтона. Досить оригінально прозвучав виступ бас-гітариста Тимофія Павлика, який продемонстрував свою сольну імпровізацію популярного джазового стандарту Джеральда Маркса та Сеймура Сімонса “All of me”. Бурними оплесками зустрічали глядачі Вікторію Кобизьку, яка всіх вразила  складністю імпровізації, широким діапазоном, професійним виконанням.

Бездоганність у створенні образно-емоційного задуму, сценічна розкутість – риси, притаманні виконанню власних композицій студенткою Кир’яновою Марією ( клас імпровізації Лариси Красавіної)  . Вона виконала 2 контрастних за характером твори – “Misty” Еррола Гарнера та “I love Paris”  Коула Портера.

І який же «Парад імпровізацій» без Jam session?
На цей раз, хоч і студенти виконували свої спонтанні імпровізації, була можливість відпрацьовувати їх стилістику, ладову приналежність, ритмічну структуру на уроках предмету «Теоретичні основи імпровізації», який викладається на 2 курсі(групова форма навчання). Після лекційного матеріалу студенти могли опановувати набуті знання на практиці, приходячи на заняття зі своїми інструментами, щоб випробувати свої сили у створенні імпровізацій. Таким чином, до jam session «Параду імпровізацій» вони були підготовлені, бо хоч і на ходу, але вже знали гармонічні схеми тем, лади, якими треба було обігравати ті чи інші акорди. Темами, запропонованими на jam були «Mekky Messer» Курта Вайля, «Вокальний рифф» Боба Столоффа та «Watermelon man» Хербі Хенкока.

Всі учасники імпровізували в дуже піднесеному настрої, чергувалися імпровізаціями, робили перегуки, змінювали інструменти, змагалися у мистецтві співу скетом і там самим отримували велике задоволення від цього дійства! Особливо яскравими були соло інструменталістів Івана Орінічева, Ельдара Комарова, Вікторії Псарьової, Льва Яловенка, Радіона Тищенка, Анастасії Владімірцевої, вокалістів – Каріни Дмітрієвої, Анни Подолянської, Анни Кіріченко, Сабіни Гордєєвої. А глядачі отримували насолоду від чарівних звуків джазу і підтримували їх гучними оплесками.

З нетерпінням чекаємо наступний етап джазового дійства – концерту Біг-бенду до 30-річчя з дня заснування! Дякуємо нашим Збройним силам, що надали можливість провести такий феєричний захід у надскладний час!

Заслужений працівник культури
України, викладач-методист
Лариса Красавіна.


        chm



20-05-2024



В продовження святкування з нагоди Міжнародного дня джазу 1 травня в оркестровій залі Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського відбувся ювілейний концерт, присвячений 30-річчю Біг-бенду коледжу.
 


14-05-2024



21 травня 2024 о 17:00 ЗАПРОШУЄМО гостей на Звітний концерт солістів та творчих колективів коледжу!
 


30-04-2024



Студенти та викладачі спеціалізації «Музичне мистецтво естради» підготували два цікавих заходи до «Міжнародного дня джазу»
 


27-04-2024



1 травня 2024 о 14:45 - Ювілейний концерт присвячений 30-річчю створення Біг Бенду коледжу
 


25-04-2024



29 квітня 2024 о 14:00 - Концерт фортепіанної музики професора Олексія Молчанова
 


23-04-2024



Щиро вітаємо Терехова Гавриїла та його викладачку Окунєву Ірину Олександрівну з найвищою нагородою - ГРАН-ПРІ у IV Всеукраїнському конкурсі молодих піаністів KyivSmartPiano-2024
 


22-04-2024



20 квітня 2024 відбувся 6-й Всеукраїнський конкурс виконавців на духових та ударних інструментах «Черкаські сурмачі»
 





Вітаємо з вдалими виступами на великій сцені наших студенток, які долучились до музичного проєкту STAGE BAND «Паралелі», організованого Черкаською обласною філармонією
 





12 квітня 2024 відбулася цікава і важлива розмова з Мариною Долгіх у заході "Між нами, музикознавцями" в Черкаському музичному фаховому коледжі ім. С.С. Гулака-Артемовського
 


21-04-2024



23 квітня 2024 о 17:00 - Перший композиторський концерт студентки Анни Педан "Мелодії душі"
 


18-04-2024



Вітаємо з Гран-прі хор студентів Черкаського музичного фахового коледжу імені С.С. Гулака-Артемовського
 





17 квітня 2024 в органній залі коледжу відбувся вечір пам’яті загиблого на війні військового Ігоря Гордієнка, колишнього випускника нашого навчального закладу
 


17-04-2024



10 квітня 2024 року в затишному залі Черкаського музичного фахового коледжу відбулося яскраве свято музики «Парад імпровізацій»
 


12-04-2024



Вітаємо студенток Анастасію Владімірцеву та Дар'ю Лісовську із публікацією їх статті в найпрестижнішому журналі України
 





10 квітня 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського виступили перед пораненими військовими, які проходять реабілітацію в одній з черкаських лікарень
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник