новини, події, афіша
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
24-12-2019
Всеукраїнська конференція молодих дослідників народної музики

23 листопада 2019 р. студентки ІІІ та IVкурсів відділу теорії музики Черкаського музичного училища ім. С. С. Гулака-Артемовського разом зі своїм науковим керівником Галиною Пшенічкіною взяли участь у Другій всеукраїнській конференції молодих дослідників народної музики, яка відбулася на кафедрі музичної фольклористики Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка. Конференція обʼєднала близько 30-ти учасників – студентів мистецьких навчальних закладів різних міст України – Києва, Львова, Черкас, Ужгорода, Рівного, Вінниці, Івано-Франківська, Хмельницького, Бахмута.


Організатори конференції, учасники та їхні викладачі

Під час всеукраїнського наукового зібрання розглядались різні важливі аспекти вивчення народної музики – регіональні етномузикознавчі дослідження, виконавський фольклоризм, історія фольклористики та її видатні постаті. До обговорення доповідей та дискусій активно долучились наукові керівники та організатори конференції, демонструючи щире зацікавлення виступами молодих дослідників, для багатьох з яких вони були першими у їх науковій карʼєрі.

ДоповідьКатерини Александровоїбула присвячена локальній пісенній традиції села Петропавлівка Городищенського району на Черкащині у площині динаміки її побутування. Катерина розповіла про кілька фольклорних експедицій до с. Петропавлівка, в одній з яких взяла участь сама під час студентської експедиції, організованої училищем у 2018 році. Доповідачці було цікаво порівняти жанровий та музично-стилістичний склад фольклорної традиції у одному селі та її динаміку протягом певного часового проміжку.

Олександра Малярова дослідила жанровий склад та стильові особливості музичного фольклору села Петрушин Чернігівського району. Студентка обрала саме Чернігівщину як поле для свого наукового дослідження, адже її зацікавив музичний фольклор рідного краю.

Ангеліна Сіренко звернулась до сучасних прочитань українського фольклору, зосередивши свою увагу на творчості етно-рок гурту «TheDoox». Готуючись до доповіді, вона вивчила чимало літератури, присвяченої сучасним музичним жанрам, а також особисто узяла інтервʼю у фронтмена гурту Максима Бережнюка.

Свої доповіді учасниці супроводжували аудіо-, відеоілюстаціями та слайд-презентаціями.

Для всіх наших дівчат виступ на цій конференції був першим у житті, проте, дуже успішним, що підтверджується багатьма схвальними відгуками з боку провідних вчених-етномузикологів України, які слухали студентів вживу та за допомогою інтернет-трансляції, яка була забезпечена організаторами.

Матеріали конференції були видані у спеціальному збірнику, тож можна привітати наших молодих музикознавиць ще й з першою науковою публікацією!

Окрім самої конференції, подорож до Львова мала насичену культурну програму. Черкаські учасники конференціївідвідали дім-музей видатної української співачки Соломії Крушельницької, імʼя якої було відоме у цілому світі. Похід до Львівського оперного театру та опера-балет Є. Станковича «Цвіт папороті» залишили незабутні враження. Приємною та пізнавальною також стала прогулянка Музеєм народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького, в якому збережені давні архітектурні та етнографічні обʼєкти.

Щиро вдячні організаторам конференції у Львові – проф. Ірині Довгалюк, доц. Юрію Рибаку, доц. Ліні Добрянській, доц. Ларисі Лукашенко та багатьом іншим за чудовийзахід та отриманий нами науковий досвід, а також усім молодшим та старшим колегам за знайомство та приємне спілкування!

Галина Пшенічкіна

       



05-03-2024



Минулого тижня в коледжі відбувся гала концерт-нагородження переможців 11 конкурсу на краще виконання твору українських композиторів імені Гулака-Артемовського
 


20-02-2024



В ці дні ми згадуємо перших Героїв, нашу Небесну Сотню, які показали всьому світу могутність духу, неосяжну любов до рідної Батьківщини, відвагу та мужність
 


13-02-2024



14 лютого 2024 о 14.45 - Концерт "МЕЛОДІЯ ДВОХ СЕРДЕЦЬ"
 


09-02-2024



11 конкурс Черкаського музичного коледжу на краще виконання творів українських композиторів. Прийом заявок триває
 


08-02-2024



7 лютого 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського знову завітали з міні концертом в рамках проекту "СИЛА МУЗИКИ" міжнародного фестивалю "Музичні Імпрези України" до однієї з черкаських лікарень.
 


01-02-2024



31 січня 2024 до коледжу завітали представники благодійного фонду «Час Надії», під керівництвом відомого капелану Лори Когут, яка наразі знаходиться на фронті, а саме заступниця фонду – Інна Шафорост та представниця громадської організації «Ти потрібен нам» - Аліна Діденко
 


30-01-2024



24 січня 2024 року відбулася творча зустріч із знаною українською скрипалькою Мирославою Которович зі студентами та викладачами коледжу
 


23-01-2024



Цими днями були проведені заняття з історії України, які були присвячені 70 річниці утворення Черкаської області
 


31-12-2023



Інтерв'ю з диригентом Академічного симфонічного оркестру Черкаської обласної філармонії Олександром Дяченком провела студентка спеціалізації "Теорія музики" Анастасія Владімірцева
 


23-12-2023



21 грудня 2023 року відбувся Різдвяний терапевтичний концерт із серії "Мистецькі пігулки" за підтримки ГО "ІмпрезаТерра"
 


19-12-2023



Вітаємо наших студенток, які вибороли почесні місця у Всеукраїнському мистецькому конкурсі-фестивалі дитячої та юнацької творчості "Козацький шлях"
 


16-12-2023



26 грудня 2023 о 18:00 - Концерт-лекція "Сила історії міста Черкаси"
 


06-12-2023



4 грудня 2023 в гості до коледжу завітали представники відділення ВБО "Турбота про літніх в Україні". З нагоди Міжнародного дня волонтера студенти та викладачі підготували концертну програму для запрошених гостей
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник