новини, події, афіша
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
14-11-2017
Обласний вокальний фестиваль-конкурс

Щоб переглянути в збільшеному вигляді, "клацніть" зображення

 

24-25 листопада 2017 в стінах Черкаського музичного училища ім. С.С. Гулака- Артемовського за ініціативи відділу «Музичного мистецтва естради», громадської організації  «Фонд сприяння джазового мистецтва України «Джаз-Палітра» та Всеукраїнської асоціації естрадних та джазових оркестрів  відбувся Обласний вокальний фестиваль-конкурс «Королеві джазу – 100!», присвячений 100-річчю  видатної  американської джазової співачки  Елли  Фіцджеральд.

 «Я співаю так, як я відчуваю», «коли я співаю, я подумки ставлю себе на місце саксофону», - ці крилаті фрази належать їй, -  «Леді, Королеві джазу».
Вона мала діапазон у 3,5 октави,  бездоганну дикцію та інтонацію, демонструвала високу майстерність в імпровізації та мистецтві співу скетом.

Організатори фестивалю-конкурсу ставили собі за мету  вивчення конкурсантами  творчості Елли Фіцджеральд, запропонувавши їм репертуарний список творів, які найбільш популярні та мають аранжування для Біг-бенду.


Арт-директор Обласного вокального конкурсу "Королевi джазу - 100!" Олена Помогайбо

Конкурс проходив в 2 тури . Перший вимагав виконання 1твору із запропонованого репертуару Елли Фіцджеральд   під супровід фонограми або із «живим»  акомпанементом, а до другого допускались тільки найкращі виконавці, які виконували свою програму у супроводі Біг-бенду.

Учасники конкурсу були поділені на 2 категорії – це виконавці зі шкіл естетичного виховання та студенти музичного училища.  Цікавим і плідним був підготовчий період конкурсу - співу з Біг-бендом. Заявки потрібно було подати ще до 1 листопада, бо з цього моменту Біг-бенд вже мав визначитись, які ж твори обрали конкурсанти і приступити до репетиційного періоду. По відгукам самих конкурсантів та їх викладачів це був самий захоплюючий момент підготовчої роботи – творчі пошуки цікавого виконання творів, знахідки у змаганні соліст – оркестр, «ейфорії»  відчуття спільних кульмінацій  та ін.

У роботі Біг-бенду взяли на себе велике навантаження його керівники – заслужений працівник культури України Микола Євпак та диригент Михайло Євтушенко. Вони уважно підбирали цікаві аранжування, визначали зручні тональності для виконавців, підказували учасникам  загальну драматургію та динаміку твору.

У підготовці учасників до конкурсу активно працювали викладачі Черкаського музучилища  Свірідова І.В., Губерук О.Л., Красавін Л.Д., Рожкова О.А., Тулуман Ю.М., , викладачі шкіл естетичного виховання Варавіна І.М., Поліщук Т.В., Мусеровська Л.О., Жук А.В., Білоус А.С., Щербакова А. В. (м.Черкаси) та  Жовтова Т.Д. (смт.Чорнобай, Черкаська обл.). 

Всю організаційну роботу чітко налагоджували арт-директор фестивалю-конкурсу Олена Помогайбо , технічний директор Леонід  Красавін , член оргкомітету та адміністратор сайту   Аліна Діденко,художник-дизайнер Дмитро Діденко.

Які ж результати конкурсу?

За підсумками І туру місця розподілилися таким чином:
Лауреати в номінації «Вокальні ансамблі»:
І місце - вокальний ансамбль «Політон»  (Черкаська ДМШ№1 ім. М.В. Лисенка, керівник - Тетяна Поліщук)
ІІ місце - вокальний ансамбль «Маківки» (Черкаська  ДМШ  №2, керівник – Алла Жук)

Лауреати   в номінації соло серед шкіл естетичного виховання:
І місце Робозьорова Христина  (Чорнобаївська  ДШМ, викладач – Тетяна Жовтова)
ІІ місцеЖовта Вероніка  (Черкаська ДМШ№1 ім. М.В. Лисенка, викладач - Ірина Варавіна)
Науменко Алла (Чорнобаївська  ДШМ, викладач – Тетяна Жовтова)
ІІІ місце - Грчич Мілена  (Черкаська ДМШ №1 ім. М.В. Лисенка, викладач - Ірина Варавіна)
Голубєва Каріна  (Черкаська ДМШ№1 ім. М.В. Лисенка, викладач  –  Лідія Мусеровська)

Дипломанти:
Зубарєва Єлизавета (Черкаська  ДМШ  №2, викладач – Алла Жук)
Дьо Олександра (Черкаська  ДМШ  №2, викладач – Олеся Рожкова)
Ляпкало Софія (Черкаська  ДМШ  №2, викладач – Олеся Рожкова)
Крупська Олена (Черкаська  ДМШ  №3, викладач – Анна Білоус)
Свояк Вероніка (Черкаська  ДМШ  №2, викладач - Анна Щербакова)

Лауреати в номінації соло серед студентів Черкаського музучилища:
І місцеБорисюк Катерина (викладачі – з класу сольного співу Ірина Свірідова, з класу імпровізації – Лариса Красавіна)
Гладка Кароліна (викладачі – з класу сольного співу Ірина Свірідова, з класу імпровізації – Леонід Красавін)

ІІ місцеЛихолай Катерина (викладачі – з класу сольного співу Олеся Рожкова, з класу імпровізації - Лариса Красавіна)
Лагода Аліна (викладач - Олена Губерук)
Бугаєнко Анастасія (викладач Ірина Свірідова )
Курій Ольга (викладачі – з класу сольного співу Ірина Свірідова, з класу імпровізації – Леонід Красавін)

ІІІ місце - Погосян Каріна (викладач Ірина Варавіна)
Козенко Марія (викладач Олена Губерук)
Мураховська Алевтина (викладачі – з класу сольного співу Ірина Свірідова, з класу імпровізації – Леонід Красавін)
Гончаренко Катерина (викладач Ірина Варавіна)

Дипломанти:
Лещинська Дарина (викладач Юрій Тулуман)
Марченко Людмила (викладач з класу сольного співу-  Олена Губерук, з класу імпровізації – Леонід Красавін )
Білоножко Оксана (викладач Олена Губерук)
Дишлюк Богдан (викладач Юрій Тулуман)

За умовами конкурсу на ІІ тур (спів з Біг-бендом) було відібрано 10 кращих виконавців- лауреатів І туру і були визначені конкурсанти, які отримали Гран-Прі та Приз глядацьких симпатій.

Володарями Гран-Прі серед шкіл естетичного виховання стала Робозьорова Христина (Чорнобаївська ДШМ, викладач – Тетяна Жовтова),а серед студентів музучилища - Гладка Кароліна (викладачі – з класу сольного співу Ірина Свірідова, з класу імпровізації – Леонід Красавін).

Приз глядацьких симпатій
отримала Курій Ольга (викладачі – з класу сольного співу Ірина  Свірідова, з класу імпровізації – Леонід Красавін).

Також журі  заснувало декілька спеціальних призів:
Приз «Джазова надія» - Грчич Мілена
Приз «Місс джазовий стиль» - Курій Ольга
Приз «За оригінальну презентацію джазового стандарту»  - Лихолай Катерина
Приз «За кращу імпровізацію» - Дьо Олександра
та Лагода Аліна.

Чому ж «Королева джазу-100!»  отримала назву фестиваль-конкурс?
Це дійсно було фестивальне свято! Перший день для всіх конкурсантів, студентів училища, всіх бажаючих ознаменувався чудовим майстер-класом  викладачки  Київського інституту музики ім. М.Глієра Марії Пясецької-Жигінас. На початку зустрічі з Марією викладач  Помогайбо О.Ю. та cтудентка 4 курсу відділу «Музичне мистецтво естради» Гончаренко Катерина підготували цікаву відеопрезентацію про творчість Елли Фіцджеральд, яка була дуже доречна на цьому заході. Після цього майже 3 години продовжувався майстер-клас гості із Києва. Вже 10 років Марія Пясецька-Жигінас працювала над авторською методикою вокалу, в якій провідну роль віддає природній основі голосу. На майстер-класі вона пояснила природу зажимів та наочно  поділилася секретами своїх методичних напрацювань,  продемонструвала практичні приклади дії своєї методики на студентах музучилища та учнях музичних шкіл, звернула їхню увагу на індивідуальне звучання, як не втратити тембр та як впливає говоріння на спів. Дуже приємно було спостерігати, як майстриня домагалася миттєвого результату в своїх вимогах від учасників майстер-класу.


Майстер-клас проводить викладачка Киiвського iнституту музики iм. М. Глieра Марiя Пясецька-Жигiнас

Познайомитись з новими знахідками  Марії Пясецької-Жигінас приїхали гості навіть з далеких районів Черкащини. Викладачка Ватутінської школи мистецтв  Ольга Матвійчук ось як оцінювала відвіданий нею захід: «Маю непереборне бажання розповісти всім вокальним педагогам, які з різних причин учора, 24.11.2017, не змогли відвідати в Черкаському музучилищі цікавенний майстер-клас з естрадно-джазового вокалу чудової співачки, викладача (Інститут музики ім. Глієра) та просто прекрасної жінки Mari Zhiginas . Люди, заздріть мені і всім, що його відвідали! Жартую, але то дійсно був МАЙСТЕР-КЛАС! Не демонстрація досягнень і майстерності своїх студентів, а робота. Пані Марія небайдужа, по-перше, тому що приїхала до нас у Черкаську область і дала прекрасний майстер-клас по суперважливій темі вокальних зажимів – темі не до кінця зрозумілій навіть багатьом викладачам мистецьких шкіл (я не кажу вже про дітей). По-друге - тому що справжній професіонал своєї справи і видно неозброєним оком що вкладає всю душу в своїх студентів – я таких людей за кілометр бачу бо сама така )). В них очі горять і вони віддають, віддають, віддають… Тільки бери! Знайоме це відчуття? Тоді ви – людина мистецтва справді))..»


Марiя Пясецька-Жигiнас проводить майстер-клас зi студентом 3к Богданом Дишлюком

Також  захоплені відгуки ми отримали від викладачки Черкаської
ДМШ  №1 ім. М.В. Лисенка Лесі Рябоконь: «Дуже дякуємо за  чудовий, цінний та позитивний Майстер-клас! Час пролетів непомітно і ще 3 години були б дуже доречні! Заздрю вашим учням і сім’ї – з Вами легко і вільно! А це – головна якість викладача (і просто людини), коли учень розкріпачується і не боїться творити!»

Справжньою фестивальною «родзинкою» був і виступ Maрії Жигінас  з Біг-бендом. Вона яскраво та переконливо виконала 3 відомих джазових стандарти з репертуару Елли Фіцджеральд  у власній інтерпретації – “A- Tisket, A-Tasket” (Words and music Ella Fitzgerald and Van Alexander), “Basin Street Blues”( Words and music Spencer Willams) та “All of me”( Words and music Seymour Simons and Gerald Marks). Глядачі вітали співачку гучними та палкими оплесками, вигуками «Браво!».


З Бiг-бендом спiває Марiя Пясецька-Жигiнас

На фестивалі-конкурсі  «Королеві джазу – 100!» жоден учасник не залишився без уваги та заслуженого заохочення. В урочистій обстановці були вручені дипломи, подяки та подарунки від засновників фестивалю-конкурсу – Черкаського музичного училища, «Фонду сприяння джазового мистецтва України «Джаз-Палітра» та Всеукраїнської асоціації естрадних та джазових оркестрів.

Приємною несподіванкою для конкурсантів та їх викладачів, артистів Біг-бенду була партнерська  підтримка високопрофесійного сервісу команди «Канапешка-кейтеринг», яка  здивувала  невимовною смакотою, індивідуальним підходом до кожного. Також переможці конкурсу отримали сертифікати  на безкоштовне відвідування  боулінг-клубу «Lucky Strike», на кінну прогулянку від клубу любителів коней «Аматор» з безкоштовною фото- сесією.

До заходу  також долучилися  інформаційні партнери – НТКУ «Черкаська регіональна дирекція» , обласний суспільно-політичний тижневик «7 днів Черкаси»   та Всеукраїнський журнал «Джаз» з її постійним шеф-редактором, народним артистом України, професором Валерієм Титаренко.

Фестиваль-конкурс «Королеві джазу -100!» подарував всім його учасникам прекрасні враження та залишив яскраві спогади. Конкурсанти отримали задоволення від виконання джазових творів не тільки під фонограми та стейч-бенди, а і набули незабутнього досвіду в інтерпретації  світових джазових шедеврів під супровід Біг-бенду Черкаського музичного училища ім. С.С. Гулака-Артемовського.

«Єдине, що може бути краще співу – це ще більше співу!» - цією крилатою  фразою Елли Фіцджеральд  залишається побажати всім виконавцям та їх викладачам, організаторам заходу втілення подальших творчих планів, домагатися популяризації джазового мистецтва в Україні.


Борисюк Катерина (1 мiсце)


Вокальний ансамбль Макiвки (2 мiсце)


Вокальний ансамбль Полiтон (1 мiсце)


Володар Гран-Прi Каролiна Гладка


Головнi дiйовi особи "Королевi джазу - 100!"


Журi Обласного вокального конкурсу "Королевi джазу - 100!"


Красавiна Л.М. з переможцями iз Чорнобаю


Третя праворуч - викладачка Київського інституту музики Марія Пясецька-Жигінас


Курiй Ольга (2 мiсце та приз глядацьких симпатiй)


Лагода Алiна (2 мiсце)


Лауреат 3-ї премiї Мураховська Алевтина


Лауреати конкурсу "Королевi джазу - 100!"


Лихолай Катерина (2 мiсце) спiває у супроводi iнструментального ансамблю

 
На сценi - Бiг-бенд Черкаського музичного училища iм. С.С. Гулака-Артемовського


Нагороджується Бiг-бенд пiд керiвництвом засл. працiвника культури Украiни Миколи Євпака


Нагороджується диригент оркестру Михайло Eвтушенко


Спiває Марiя Пясецька-Жигiнас

Голова Оргкомітету фестивалю-конкурсу «Королеві джазу – 100!» та «Фонду сприяння розвитку джазового мистецтва України «Джаз-Палітра» Лариса Красавіна

ФотоАнастасії Лихолай та Анатолія Чернишенка

       



23-04-2024



Щиро вітаємо Терехова Гавриїла та його викладачку Окунєву Ірину Олександрівну з найвищою нагородою - ГРАН-ПРІ у IV Всеукраїнському конкурсі молодих піаністів KyivSmartPiano-2024
 


22-04-2024



20 квітня 2024 відбувся 6-й Всеукраїнський конкурс виконавців на духових та ударних інструментах «Черкаські сурмачі»
 





Вітаємо з вдалими виступами на великій сцені наших студенток, які долучились до музичного проєкту STAGE BAND «Паралелі», організованого Черкаською обласною філармонією
 





12 квітня 2024 відбулася цікава і важлива розмова з Мариною Долгіх у заході "Між нами, музикознавцями" в Черкаському музичному фаховому коледжі ім. С.С. Гулака-Артемовського
 


21-04-2024



23 квітня 2024 о 17:00 - Перший композиторський концерт студентки Анни Педан "Мелодії душі"
 


18-04-2024



Вітаємо з Гран-прі хор студентів Черкаського музичного фахового коледжу імені С.С. Гулака-Артемовського
 





17 квітня 2024 в органній залі коледжу відбувся вечір пам’яті загиблого на війні військового Ігоря Гордієнка, колишнього випускника нашого навчального закладу
 


17-04-2024



10 квітня 2024 року в затишному залі Черкаського музичного фахового коледжу відбулося яскраве свято музики «Парад імпровізацій»
 


12-04-2024



Вітаємо студенток Анастасію Владімірцеву та Дар'ю Лісовську із публікацією їх статті в найпрестижнішому журналі України
 





10 квітня 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського виступили перед пораненими військовими, які проходять реабілітацію в одній з черкаських лікарень
 


24-03-2024



30 березня 2024 о 17:00 - Концерт органної музики заслуженого артиста України Максима Сидоренка
 





29 березня 2024 о 16:00 - «Весна іде, красу несе…», концерт творчих колективів та солістів спеціалізації "Народні інструменти"
 


21-03-2024



27 березня 2024 о 14.45 - "День відкритих дверей" циклової комісії "Музичне мистецтво естради"
 


20-03-2024



15 березня 2024 в коледжі в рамках проведення тижня педагогічної практики відбувся концерт з концертмейстерського класу
 





13 березня 2024 відбувся концерт присвячений світлій пам'яті Володимира Івасюка. Цього року одному з найталановитіших представників української музики ХХ століття виповнилося б 75
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник