новини, події, афіша
НОВИНИ, ПОДІЇ, АФІША
11-10-2016
Міжнародний фестиваль академічної української музики

Міжнародний фестиваль академічної української музики вперше зазвучав у Черкасах.

Мальовниче курортне місто Черкаси нарешті дочекалося не тільки цікавої, але і надзвичайно важливої події в своєму музичному житті. Тут  традиційно шанують класичну музику і цінують кожну можливість зануритись у світ живого якісного виконання. Тому не є дивним той факт, що на культурній мапі міста з'являється новий музичний фестиваль, який адресований широкому колу слухачів. Популяризація української професійної академічної музики – основна ідея міжнародного фестивалю «Музичні імпрези України" м. Черкаси. Цього року фестиваль як мистецький проект виграв в конкурсі черкаських громадських проектів "Ідея - Дія - Результат" від громадської організації "Промолодь".

Отже, цьогорічна музично-культурна акція проводиться силами групи ентузіастів-волонтерів та їх партнерів, серед яких: Громадське ТБ, Телерадіокомпанія ВІККА,  Черкаська обласна державна телерадіокомпанія "Рось", будинок культури імені І. Кулика, Черкаське музичне училище імені С.С. Гулака-Артемовського, видавництво "Вертикаль", радіо "Солянка", Громадська організація "Промолодь", спортивний клуб "Грізлі", клуб тайбо «Анна Тарапата», майстер «Хенд мейд» Надія Гусаченко, фотохудожник Олексій Бадер, дизайнери Олена Окунєва та Яна Бакрадзе, музичний колектив "ARTTERRA".

До організаційного колективу "Музичних імпрез України" увійшли: Олександр Дяченко – диригент, заслужений діяч мистецтв України,  Тетяна Бачул – композитор, лауреат державної премії імені В. Косенка, член Національної спілки композиторів України, Наталія Брижата –  солістка (фортепіано) органного залу Черкаського музичного училища, Олеся Рожкова – солістка (сопрано)  органного залу Черкаського музичного училища,  Лариса Снозова – солістка (орган, фортепіано) органного залу Черкаського музичного училища, Євгенія Савченко – солістка (фортепіано) органного залу Черкаського музичного училища, Ірина Лісун – викладач Черкаського музичного училища, завідувач відділу  «Теорія музики», Лариса Яворська – викладач Черкаського музичного училища, завідувач відділу музично-історичних дисциплін та музичного фольклору,  Тетяна Бачул – композитор, член Національної спілки композиторів України, Світлана Пічугіна – журналіст, випусковий редактор журналу «Живи в Черкасах».

Музичний директор, головний ентузіаст та натхненниця фестивалю – українська композиторка, член Національної спілки композиторів, піаністка, органістка та педагог –  Євгенія Марчук. Вона розповідає, що фестиваль «Музичні імпрези України» має на меті привернути увагу до звучання саме академічної музичної інтонації.

– Мова йде про традицію високої класики, що плекається багато століть на різноманітних європейських та вітчизняних майданчиках від епохи бароко-класицизму до авангардно-модернової та постмодернової музичної мови. В цьому музичному різноголоссі впевнено звучить потужний голос і української класики – як сучасної, так і минулої…

За планами, фестиваль складається з чотирьох частин. Перша відбулась 26 квітня − це "Концерт-зустріч" ізвідомимукраїнським композитором Святославом Крутиковим, лауреатом національної премії імені М.В. Лисенка, членом Національної спілки композиторів України та Національної спілки кінематографістів України.

25 червня у Черкасах відбулася друга частина фестивалю –  концерт камерної музики "Мелодії фонтану". Він пройшов у незвичній новаторській формі для вітчизняного поціновувача класичної музики. А саме, організаторами було презентовано особливий стиль проведення концертів на відкритому просторі – оупен-ейр. Відомо, що подібний стиль давно знаний в практиці проведення рок-концертів, концертів популярної музики, естрадної, джазової тощо. В класичній традиції оупен-ейр широко застосовуються в оперній практиці (тут можна згадати як один з прикладів – відому першу постановку вердієвської  "Аїди" ).  Але саме цього разу в Черкасах відбулася цікава новація, а також певний мистецький експеримент в рамках самого стилю проведення ("openair" - дослівно - "на відкритом уповітрі"). Адже було зроблено сміливу і вдалу спробу винести у великий простір, на широкий загал, під численні кіно- і фотооб'єктиви саме академічну камерну музику, яка традиційно звикла для виконання у замкненій атмосфері невеликого концертного залу чи аудиторії. (Згадаймо, що дослівно термін "камерна музика" походить від італійського слова "camera", що значить "кімната", а основним споживачем відпочатку була малочисельна елітарна публіка з витонченим смаком...) Слід зазначити, що успіху цьогорічного концерту додала і затишна атмосфера відомого серед містян та гостей скверу з "Білим роялем" біля фонтану, розташованого у самому центрі Черкас.
 
– Тобто, з одного боку, "Мелодії фонтану" крокують в тренді проведень подібних заходів, долучаючись до європейського та світового досвіду музично-мистецького ангажементу. З іншого боку, такий формат "Мелодій" є знаковий для черкаської публіки і в історичному сенсі. Адже, це зелене місто багате на традиції виконання паркової музики, також проведення різноманітних музичних масово-популярних заходів просто неба тощо. Серед сучасних черкаських сцен "на відкритомуповітрі" – "Долина троянд", "Соснівський парк" і, звичайно, "Білий рояль" біля фонтану, – говорить Євгенія Марчук.

Також концерт презентувавновий жанр в мистецтві конферансьє. З огляду на те, що концерт розраховано на широкого слухача, в тому числі на дитячу аудиторію, весь концерт супроводжував і коментував дуже несподіваний ведучий, який приніс втіху і задоволення в першу чергу дітям – як слухачам, так і концертним виконавцям.  Вів всю програму та набув шаленої популярності славний Капітан Флінт – лялька у виконанні професійного актора Олександра Донця. Високим професіоналізмом відзначено роботу іншого ведучого "Мелодій"  - Едуарда Балюри, який є також учасником "Ораторської платформи".

Репертуар концерту охопив як традиційну, так і сучасну академічну українську музику, адже серед презентованих авторів – представники різних поколінь українського композиторства. Серед сучасних: Валентин Сильвестров (Київ), Жанна Колодуб (Київ), Святослав Крутиков (Київ), Юрій Шевченко (Київ), Анастасія Комлікова (Київ), Тетяна Бачул (Київ), Євгенія Марчук (Черкаси), Сергій Нікітін (Черкаси). Серед класиків: Микола Лисенко, Борис Лятошинський, Яків Степовий, Віктор Косенко, Микола Сильванський, Ігор Шамо, Михайло Жербін, Михайло Колачевський, Павло Шольц, Микола Дремлюга. Під час концерту «Мелодії фонтану» звучали сольні фортепіанні твори та дуети зі скрипкою, сопілкою в супроводі роялю та романси, пісні.

Успіх "Мелодій фонтану" гарантували і зовсім юні, молоді учасники концерту: Марія Рожок, наймолодша учасниця – учениця ДШМ імені Турчака (м. Київ), Анабель Де Лука – учениця ДМШ №2 (м. Черкаси),  Катерина Лихограй – учениця ДМШ № 5 (м. Черкаси),  Катерина Паламар – учениця ДМШ № 5 (м. Черкаси), Артем Калита – учень ДМШ № 5 (м. Черкаси),  Леся Вергуляцька – студентка Черкаського музичного училища,  Дар`я Кошелева – цьогорічна випускниця Черкаського музичного училища, які  на високому рівні презентували свою концертну програму. Всі отримали цінні призи та дипломи учасників фестивалю.

Теплий відгук слухачів отримали  професійні виконавці: композитор Тетяна Бачул (фортепіано), композитор Євгенія Марчук (фортепіано), Наталія Брижата  (фортепіано),  Євгенія Савченко  (фортепіано)  та Олеся Рожкова (сопрано).

– У планах організаторів провести ще два заходи у рамках фестивалю «Музичні імпрези України», – розповідає Євгенія Марчук.

– Це концерт симфонічної музики «До дня незележності» у виконанні Черкаського філармонічного оркестру під керівництвом Олександра Дяченка  в серпні та камерний концерт з іноземними виконавцями в середині вересня. Сподіваюся, що  «Музичні імпрези України» не лише позитивно вплинуть на культурне життя Черкас і сповістять про наше місто Україні та світу, а й обов'язково стануть традиційним і очікуваним фестивалем як серед учасників, так і для широкої публіки.

Світлана Пічугіна,
  журналіст

        chm



23-04-2024



Щиро вітаємо Терехова Гавриїла та його викладачку Окунєву Ірину Олександрівну з найвищою нагородою - ГРАН-ПРІ у IV Всеукраїнському конкурсі молодих піаністів KyivSmartPiano-2024
 


22-04-2024



20 квітня 2024 відбувся 6-й Всеукраїнський конкурс виконавців на духових та ударних інструментах «Черкаські сурмачі»
 





Вітаємо з вдалими виступами на великій сцені наших студенток, які долучились до музичного проєкту STAGE BAND «Паралелі», організованого Черкаською обласною філармонією
 





12 квітня 2024 відбулася цікава і важлива розмова з Мариною Долгіх у заході "Між нами, музикознавцями" в Черкаському музичному фаховому коледжі ім. С.С. Гулака-Артемовського
 


21-04-2024



23 квітня 2024 о 17:00 - Перший композиторський концерт студентки Анни Педан "Мелодії душі"
 


18-04-2024



Вітаємо з Гран-прі хор студентів Черкаського музичного фахового коледжу імені С.С. Гулака-Артемовського
 





17 квітня 2024 в органній залі коледжу відбувся вечір пам’яті загиблого на війні військового Ігоря Гордієнка, колишнього випускника нашого навчального закладу
 


17-04-2024



10 квітня 2024 року в затишному залі Черкаського музичного фахового коледжу відбулося яскраве свято музики «Парад імпровізацій»
 


12-04-2024



Вітаємо студенток Анастасію Владімірцеву та Дар'ю Лісовську із публікацією їх статті в найпрестижнішому журналі України
 





10 квітня 2024 студенти Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського виступили перед пораненими військовими, які проходять реабілітацію в одній з черкаських лікарень
 


24-03-2024



30 березня 2024 о 17:00 - Концерт органної музики заслуженого артиста України Максима Сидоренка
 





29 березня 2024 о 16:00 - «Весна іде, красу несе…», концерт творчих колективів та солістів спеціалізації "Народні інструменти"
 


21-03-2024



27 березня 2024 о 14.45 - "День відкритих дверей" циклової комісії "Музичне мистецтво естради"
 


20-03-2024



15 березня 2024 в коледжі в рамках проведення тижня педагогічної практики відбувся концерт з концертмейстерського класу
 





13 березня 2024 відбувся концерт присвячений світлій пам'яті Володимира Івасюка. Цього року одному з найталановитіших представників української музики ХХ століття виповнилося б 75
 


 
© Черкаське музичне училище ім. С.С.Гулака-Артемовського, 2009. Усі права застережені Розробка: І. Колісник